Hansel si Gretel

Hansel si Gretel

de Fratii Grimm


        A fost odata ca niciodata un taietor de lemne tare nevoias si omul asta isi avea cascioara la marginea unui codru nesfarsit, unde-si ducea viata impreuna cu nevasta-sa si cei doi copii ai sai. si pe baietel il chema Hansel, iar pe fetita Gretel.

        De sarmani ce erau, nu prea aveau cu ce-si astampara foamea. si-ntr-o buna zi, intamplandu-se sa se abata asupra tarii o mare scumpete, nu mai fura-n stare sa-si agoniseasca nici macar painea cea zilnica.

        Seara in pat, pe bietul om incepeau sa-l munceasca gandurile si, zvarcolindu-se nelinistit in asternut, se pomenea ca ofteaza cu grea obida.

si-ntr-una din aceste seri ii zise el neveste-sii:

        - Ce-o sa ne facem, femeie? Cu ce-o sa-i hranim pe bietii nostri copii, cand nici pentru noi nu mai avem nici de unele?

        - stii ceva, barbate, raspunse femeia, maine-n zori luam copiii cu noi si-i ducem unde-i padurea mai deasa. Le facem un foc bun, le dam si cate-o imbucatura de paine si pe urma ne vedem de treburile noastre. Iar pe ei ii lasam acolo. De nimerit, n-or sa mai nimereasca drumul spre casa, de asta sunt sigura, si-n felul asta ne descotorosim de ei!

        - Nu, femeie, asta n-o s-o fac nici in ruptul capului, spuse barbatul. Nu ma rabda inima sa-mi las copiii singuri in padure. Ca doar multa vreme n-ar trece si-ar veni fiarele sa-i sfasie...

        - Vai de tine, neghiobule, il lua femeia la rost, de-i asa, o sa murim de foame toti patru... Poti sa cioplesti de pe-acum scanduri pentru sicrie...

si femeia nu-i dadu pace pana cand omul nostru nu se-nvoi.

        - Totusi, mi-e tare mila de bietii copii! adauga el cu obida.

in acest timp, cei doi copii stateau treji in asternut, ca din pricina foamei nu putusera sa inchida un ochi. si asa se facu de auzira tot ce spuse zgripturoaica de femeie catre tatal lor.

        La un moment dat, Gretel incepu sa planga cu lacrimi amare si-i spuse lui Hansel printre sughituri:

        - De-acu s-a sfarsit cu noi!

        - Linisteste-te, Gretel, si nu mai fi mahnita, o sa gasesc eu o scapare! ii zise cu blandete fratiorul.

Dupa ce batranii adormira, Hansel se scula, isi puse hainuta pe el si, deschizand usa, se strecura afara. Luna lumina ca ziua si pietricelele albe, din fata cascioarei, straluceau ca banutii cei noi. Hansel se apleca de mai multe ori pana ce-si umplu bine buzunarul cu pietricele. Apoi se-ntoarse in casa si-i sopti lui Gretel:

        - Fii linistita, draga mea surioara, si dormi in pace! Apoi se culca din nou in patul lui si adormi.

Zgripturoaica de femeie nici nu astepta sa rasara soarele ca se si infiinta la patul copiilor, sa-i trezeasca.

        - Ia sculati-va, lenesilor, ca mergem la padure sa aducem lemne!

Apoi dadu fiecaruia cate un codru de paine si marai printre dinti:

        - Asta aveti de mancare pentru la pranz! De va imboldeste foamea, nu cumva sa mancati inainte, ca altceva nu mai capatati!

Gretel lua toata painea si-o ascunse sub sort, din pricina ca buzunarele lui Hansel erau pline cu pietricele. Apoi pornira cu totii spre padure. Dupa putin timp, Hansel se opri si isi arunca privirea inapoi, spre cascioara ce ramasese in urma. Asta o facu o data, apoi iarasi, si iarasi... si daca-l vazu taica-sau, numai ce-i zice:

        - Da' ce ai, Hansel, ca te opresti mereu si te tot uiti inapoi? Vezi mai bine cum mergi, sa nu-ti schilodesti cumva picioarele!

        - stii, taicutule, ma uitam dupa pisicuta mea alba... Sta, a naibii, cocotata pe acoperis, si-mi face semne de ramas bun.

Dar vezi ca femeia i-o taie pe data:

        - Prostanacule, nu-i nici o pisicuta! E soarele de dimineata, care straluceste pe horn.

Acu e timpul sa va spun ca Hansel nu se uitase dupa nici o pisicuta si ca de fiecare data cand se oprea, scotea din buzunar cate o pietricica si-o lasa sa cada pe carare.

1

        Dupa o bucata de vreme, ajunsera la locurile unde padurea se indesea si cam pe la mijlocul ei omul nostru se opri si zise:

        - Acu, copii, mergeti dupa vreascuri, c-o sa va faca tata un focsor pe cinste, sa nu va fie frig deloc!

Hansel si Gretel adusera vreascuri cat adusera, pana ce se facu o movilita buna. Lemnele luara foc pe data si, cand valvataia incepu sa creasca, femeia grai:

        - Stati langa foc, copii, si odiniti-va, ca noi ne ducem mai incolo, in padure, sa taiem lemne. si cand om termina cu taiatul, ne intoarcem aici si va luam acasa.

Hansel si Gretel se asezara langa foc si cand se facu ora pranzului, fiecare isi manca bucatura de paine. si cum auzeau tot mereu rasunand lovituri de topor, erau incredintati ca tatal lor trebuie sa fie ceva mai incolo, nu prea departe. Dar vezi ca loviturile nu erau de topor!

        Omul nostru legase o creanga de-un copac cioturos, si de cate ori batea vantul, o izbea incolo si-ncoace de uscatura aceea. Dupa ce asteptara sa vina sa-i ia, vreme lunga, nu gluma, cazura toropiti de oboseala si adormira bustean.

Cand s-au trezit, era noapte intunecoasa, de nu vedeai la doi pasi. Gretel incepu sa planga si printre suspine isi intreba fratiorul:

        - Cum o sa iesim din padure?

si Hansel se grabi s-o linisteasca, spunandu-i:

        - Mai ai rabdare oleaca, pana ce rasare luna si atunci o sa gasim noi drumul, n-avea grija!

Rasari luna plina, de ziceai ca poleieste cu aur padurea, si de-ndata ce se arata pe cer, Hansel isi lua surioara de mana si incepu a pasi pe urma pietricelelor, care scanteiau ca banutii cei de curand batuti si le aratau drumul. Mersera ei asa toata noaptea si cand incepura a miji zorile, ajunsera la casa parinteasca. Au batut ei la usa, "cioc-cioc!", si cand femeia o deschise si dadu cu ochii de Hansel si Gretel, pe data se arata a fi fost foarte ingrijorata de soarta lor, zicandu-le cu prefacatorie:

        - Copii rai ce sunteti, de ce ati dormit in padure atata vreme? Ne-ati facut sa credem ca nu mai vreti sa va mai intoarceti la casa voastra... Dar vezi ca tatal copiilor se bucura cu adevarat, ca-n inima lui era mahnit ca-i lasase atat de singuri.

Nu trecu multa vreme si nevoile incepura iarasi sa-i incolteasca. si numai ce-o auzira copiii intr-o noapte pe femeie zicandu-i lui barbatu-su, care se perpelea in asternut:

        - De-acu am terminat iarasi merindele, ca nu mai avem in casa decat o jumatate de paine! si dupa ce-om manca-o si pe asta, ne-om satura cu rabdari prajite... Trebuie sa ne descotorosim de copii, auzi tu! O sa-i ducem in afundul padurii, ca sa nu mai poata nimeri drumul de-or voi sa se reintoarca acasa. Alta scapare nu vad, de ni-e drag sa ne mai putem tine zilele.

        Vezi insa ca omului i se incrancena inima la auzul astor cuvinte si gandea in sinea sa: "Ba, mai bine s-ar cuveni sa imparti cu copiii tai ultima bucatica!". Mai zicea el ce mai zicea, dar femeia nu lua deloc in seama spusele lui, ci-l tot ocari si-l mustra. Acu, e stiut, cine a apucat de-a spus "A" trebuie sa-l rosteasca si pe "B" si... daca si-a calcat pe inima prima oara, musai trebuie si a doua oara sa faca la fel.

        Copiii erau insa treji si auzira toata vorba lor. Dupa ce batranii adormira, Hansel se scula din pat si vru sa iasa afara, sa adune pietricele, cum facuse si de prima data, dar vezi ca femeia avusese grija sa incuie usa, asa ca baiatului nu-i fu chip sa poata iesi din casa. si desi ii era inima grea, isi mangaie surioara, spunandu-i:

        - Nu plange, Gretel, ci dormi linistita. Om gasi noi cum sa scapam cu bine...

Nici n-apucasera bine sa rasara zorile, ca si veni femeia si-i trase pe copii din asternut. Apoi le intinse cate o bucatica de paine, care era mult mai micusoara decat de cealalta data.

        in timp ce mergeau ei pe poteca ce ducea spre padure, Hansel incepu a face faramituri in buzunar si din loc in loc se oprea sa le presare pe jos.

        - Ia asculta, Hansel, ii striga la un moment dat taica-sau, ce te tot opresti mereu si privesti in jur? Vezi-ti mai bine de drumul tau si mergi cum trebuie!

        - Pai, ma uit dupa porumbita mea, care sta pe-acoperis si vrea sa-mi spuna la revedere! grai Hansel repede, ca nu cumva sa se dea in vileag.

        - Prostanacule, il lua in raspar femeia, ceea ce vezi tu nu-i nici o porumbita! E soarele de dimineata care straluceste sus, deasupra hornului.

Dar vezi ca Hansel nu dadu indarat de la ce-si pusese in gand si, incetisor-incetisor, imprastie pe drum toate faramiturile.

        Femeia ii duse pe copii departe, departe, tot mai in afundul padurii, unde nu mai fusesera in viata lor. si-ntr-un luminis, facura iarasi un foc mare si mama le zise cat putu ea de bland:

        - Ramaneti aici, copilasi, si de v-a birui oboseala, n-aveti decat sa puneti capul jos si sa dormiti oleaca... Noi ne ducem in padure, mai incolo, sa taiem lemne si seara, cand om sfarsi lucrul, ne intoarcem sa va luam.

        Trecu ce trecu timpul si cand veni ora pranzului, Gretel lua bucatica de paine si-o imparti cu Hansel, ca pe-a lui baiatul o presarase pe drum. Zburara ceasurile, se lasa si amurgul, dar vezi ca nimeni nu se arata sa-i ia pe bietii copii. si cum adormira greu, se trezira de-abia in toiul noptii. Daca vazu ce se intamplase, Hansel o mangaie pe surioara lui si-i zise:

        - Sa ramanem aici pana ce-o rasari luna, ca atunci ne-o fi usor sa gasim faramiturile pe care le-am imprastiat pe jos, cat am mers. Ele or sa ne arate fara gres drumul spre casa, asta-i sigur!

        De indata ce se inalta luna deasupra padurii, copiii se sculara din culcusul de vreascuri, dar vezi ca nu mai gasira nici o faramitura... Multimea de pasarele care tot zboara peste campuri si prin paduri de mult le ciugulisera pe toate. Dar Hansel avea o inima viteaza si-i spuse lui Gretel:

        - N-ai teama, surioara, pana la urma tot o sa gasim drumul!

Dar vezi ca nu fu chip sa-l gaseasca... Mersera toata noaptea si mai mersera inca o zi, din zori si pana-n seara, dar de izbutit tot nu izbutira sa iasa din padure. si erau prapaditi de foame ca vai de ei, ca afara de cateva boabe de fructe salbatice, culese de pe jos, nimic nu mai luasera-n gura. De truditi ce erau, sarmanii copii abia isi mai trageau picioarele, si asa se facu ca nu mai putura merge si, ghemuindu-se sub un copac, adormira bustean.

        si se ivi a treia dimineata de cand copiii parasisera casa parinteasca. O luara ei la picior, de cum rasari soarele, dar cu cat mergeau, cu atat se afundau mai adanc in padure. De nu le venea cat mai degraba un ajutor, se aflau in primejdie de moarte.

        Cand se facu ora pranzului, numai ce vazura pe-o craca o pasarica alba si frumoasa, care canta atat de duios, ca se oprira vrajiti s-o asculte. Dupa ce-si sfarsi cantul, pasarica isi intinse aripile si zbura, "zvaaaarrrr!" pe dinaintea copiilor. Daca vazura ei asta, incepura a se lua dupa ea pana cand se facu de ajunsera la o casuta. Cat ai clipi, pasarica se lasa pe acoperis si cand venira mai aproape de casuta, copiii ramasera cu gurile cascate. Pasamite, toata cascioara era facuta din paine si acoperita cu cozonac, iar geamurile erau din zahar curat.

        - Hai sa-ncepem sa imbucam! zise Hansel. si sa ne fie de bine! Eu o sa mananc o bucata din acoperis, iar tu, Gretel, ia de gusta din fereastra asta, ca e tare dulce!

Hansel n-astepta sa fie rugat si, inaltandu-se pe varfurile picioarelor, rupse o bucatica din acoperis, sa-si dea seama ce gust are. in acest timp, Gretel rontaia de zor o spartura de geam. si numai ce se auzi deodata o voce subtirica, ce venea dinauntrul casutei:

        - Cront, cront, cront, da ce tot rontaie a mea cascioara?! Cine, cine e afara?

si copiii raspunsera pe data:

        - Vantul, vantul! Azi inconjura pamantul!

si, fara sa se sinchiseasca defel, continuara sa manance si mai cu pofta. Cum ii placuse grozav acoperisul, Hansel mai rupse din el o bucata buna, iar Gretel nu se lasa nici ea mai prejos si, desprinzand un ochete de geam, se aseza jos si incepu a-l rontai cu pofta.

        si cand nici nu se asteptau, odata se deschise usa si-o femeie batrana de tot, ce se sprijinea intr-o carja, iesi din casa, tarsindu-si picioarele.

La vederea ei, Hansel si Gretel se speriara atat de tare, ca scapara tot ce aveau in mana. Dar vezi ca batrana nu-i lua la rost, ci incepu a-i intreba, clatinand usurel din cap:

        - Ei, copiii mei dragi, da cine v-a adus aci? Poftiti de intrati inauntru si ramaneti la mine, ca nu va fac nici un rau.

si luandu-i pe amandoi de mana, ii duse in casuta. Iar acolo ii astepta o mancare, sa-ti lingi degetele, nu alta: lapte si clatite cu zahar, mere si-o multime de nuci! Dupa ce se ospatara ei bine, batrana le pregati doua paturi cu asternutul cum ii zapada si Hansel si Gretel se culcara fara nici o grija si se simtira in al noualea cer.

        Batrana se aratase prietenoasa ca sa le castige increderea, dar vezi ca era o vrajitoare haina, care pandea copiii ca sa-i atraga cu sosele si momele. si numai de aceea facuse si casuta de paine, sa-i ademeneasca mai usor.

        De-i cadea vreunul in gheare, indata ii facea de petrecanie si, dupa ce-l fierbea, il inghitea cu lacomie. Ziua cand se bucura de un astfel de ospat o socotea ca pe-o zi de sarbatoare si cum de n-ar fi fost asa pentru ea!

        Vrajitoarele au ochii rosii si vederea scurta, dar vezi ca adulmeca de departe, ca jivinele, cand se apropie picior de om. si la fel de bine adulmeca si cotoroanta asta. De cum i-a simtit pe Hansel si Gretel ca se apropie de acele locuri, a si inceput a hohoti cu rautate si-n vorbele ei era numai batjocura:

        - Pe astia ii si am in mana, nu-i las eu sa-mi scape...

De cum se ivira zorile, vrajitoarea fu in picioare, ca nu cumva sa se trezeasca mai inainte copiii. si cand ii vazu ea pe amandoi cat de dragalas dorm impreuna si cat de rumen si rotofei le e obrazul, nu mai putu de bucurie si incepu a mormai mai mult pentru sine: "Strasnica bucatura o sa am, n-am ce zice!".

        Apoi apucandu-l pe Hansel cu mana ei sfrijita, il impinse pana la un grajdulet cu gratii de fier si-l inchise acolo. si era zavorat asa de strasnic, ca oricat ar fi strigat si s-ar fi zbatut, nu i-ar fi folosit la nimic.

        Dupa ce-l puse la popreala pe Hansel, babusca intra in camera unde dormea Gretel si, zgaltaind-o ca s-o trezeasca, incepu a o ocari si a-i striga:

        - Scoala, leneso, si du-te de adu apa, sa-i faci o fiertura buna lui frate-tau, ca l-am inchis in grajd si trebuie sa-l ingrasam! Acu e numai piele si os, dar cand s-o mai implini - o sa-l mananc!

        Gretel, incepu a plange cu lacrimi amare, dar vezi ca lacrimile ei nu-i muiara inima cotoroantei si, pana la urma, trebui sa se supuna si sa faca tot ce-i poruncea vrajitoarea cea haina. si-n timp ce lui Hansel i se aducea cea mai buna mancare, ca sa se ingrase, Gretel abia de capata de la babusca niste coji de raci.

        in fiecare dimineata, babusca se strecura sontacaind pana la grajd si inca din prag se apuca sa strige:

        - Hansel, ia scoate un deget afara, sa vad de te-ai ingrasat de ajuns!

Dar vezi ca ghiujul de Hansel ii trecea printre gratii un oscior, si cum babusca avea ochii tulburi si vedea ca prin sita, era incredintata ca-i intinde un deget. si de fiecare data se tot minuna cotoroanta cum de nu se mai ingrasa.

        Trecura asa zilele si vazand ca dupa a patra saptamana, Hansel ramasese la fel de ogarjit ca si inainte, isi pierdu rabdarea si nu mai vru sa astepte.

        - Hei, Gretel, o striga ea pe fetita, grabeste-te de adu apa, ca de-i curge untura de gras ce e, ori de-i slab ca un ogar, eu pe Hansel il tai si-l pun la fiert!

Vai, cum se mai boci biata surioara, cand trebui sa care apa pentru a doua zi, si cum ii siroiau lacrimile amare pe obraz!

        - Doamne, ajuta-ne! striga ea dupa un rastimp. De s-ar fi intamplat sa ne inghita fiarele salbatice ale codrului, am fi murit macar impreuna!

        - Ia mai sfarseste odata cu bocitul, se rasti cotoroanta la fata, ca doar nu-ti ajuta la nimic toata vaicareala!

Nici nu se luminase inca bine de ziua, cand incepu Gretel roboteala. Ca doar trebuia sa care apa, sa atarne cazanul pentru fiertura in carligul de fiert si sa aprinda focul.

        - Mai intai, as vrea sa punem la copt, auzi tu? se rasti baba la Gretel. Ca am aprins cuptorul si aluatul l-am framantat de mult.

Nu-si sfarsi bine vorba, ca vrajitoarea o si imbranci pe biata Gretel afara, unde era cuptorul din care ieseau limbi de flacari.

        - Hai, baga-te inauntru, ii porunci vrajitoarea si vezi daca-i destul de incins, ca sa punem inauntru painea!

Vezi ca afurisita de cotoroanta nu degeaba o indemna pe fata sa se vare in cuptor! Ca de-ndata ce-ar fi fost inauntru, vrajitoarea pac! ar fi inchis cuptorul. si-ar fi tinut-o acolo pana ce se rumenea bine. si-apoi ar fi mancat-o... Numai ca Gretel baga de seama ce ganduri clocea in cap vrajitoarea si se prefacu ca-i natanga si neindemanatica:

        - As intra, dar nu stiu cum sa fac... Pe unde sa intru? si cum anume?

        - Esti proasta ca o gasca! o ocari baba. Pai... nu-ti da prin cap pe unde, ca-i deschizatura destul de mare? Ia te uita, si eu as putea sa incap in ea! si, sontacaind, se apropie de cuptor si-si vari capul in el.

Gretel doar asta astepta si-i dadu un branci zgripturoaicei de se duse pana-n fundul cuptorului. Apoi inchise usa de fier si puse zavorul. Valeu! ce mai urlete de te treceau fiorii razbateau dinauntru!

        Dar vezi ca Gretel fugi de-acolo, sa n-o mai auda, si vrajitoarea cea haina pieri ca o netrebnica, arsa de dogoare. si arse pana ce se prefacu in scrum.

        Gretel dadu fuga intr-un rasuflet pana la grajdul unde era inchis Hansel si, deschizandu-l, striga bucuroasa:

        - Am scapat, Hansel, am scapat, fratioare! Vrajitoarea a pierit!

Daca auzi ce-i spune, Hansel sari afara din grajd intocmai cum sare pasarea din colivie, cand i se deschide usita.. si vazandu-se iarasi impreuna, isi sarira de gat si se sarutara si bucuria le radea in ochi si-n inima. si de voiosi ce erau, topaiau al naibii, ca niste iezi!

        Cum nu mai aveau de ce se teme, intrara in casuta vrajitoarei si acolo, ce sa vezi, in toate ungherele erau numai sipete pline cu margaritare si nestemate!

        - Ei, astea zic si eu ca-s mai bune decat pietricelele noastre! facu Hansel si-si umplu buzunarele pana nu mai putu.

Iar Gretel spuse si ea:

        - Vreau sa aduc si eu acasa o mana-doua din ele!

si alese si alese pana ce-si umplu sortuletul.

        - Acu, hai s-o tulim de-aici cat mai degraba, hotari Hansel, ca mult mai usoara mi-ar fi inima de-as sti c-am iesit din padurea asta fermecata.

Mersera ei ce mersera, cale de cateva ceasuri si numai ce ajunsera la o apa mare.

        - Ce ne facem, surioara, ca nu putem trece? facu Hansel amarat. Nu vad peste apa nici un pod, nici macar vreo punte cat de ingusta...

        - De-ar trece vreun vaporas, bine-ar fi! Dar prin locurile astea, slaba nadejde... zise Gretel cu mahnire. Da uite, mai incolo vad o rata alba inotand. Poate ca, de-as ruga-o, ne-ar ajuta sa ajungem pe malul celalalt...

si incepu a striga:

                                Rata, ratisoara,

                                Ia-i in spate, pe-aripioara,

                                Pe Hansel si Gretel,

                                Ca nici pod, nici punte n-are

                                Apa asta mare!

Se apropie ratisoara si Hansel i se urca in spate. Apoi o ruga si pe surioara lui sa vina langa el, dar Gretel ramase pe mal si-i zise:

        - Cum sa vin? Nu vezi ca i-ar fi prea greu ratisoarei? Mai bine sa ne treaca pe rand.

si faptura cea buna chiar asa si facu.

        Dupa ce trecura cu bine pe celalalt mal, mai mersera ei ce mersera si, de la o vreme, padurea incepu sa li se para din ce in ce mai cunoscuta. si-ntr-un sfarsit, numai ce zarira din departare casa parinteasca. Tii, ce-o mai luara atunci la goana de le sfaraiau calcaiele, nu alta!

        Trecura pragul casei si, dand navala in odaie, sarira la gatul tatalui lor. Era si timpul, ca, de cand isi parasise copiii in padure, bietul om nu mai avusese o clipa fericita. Pe femeie insa n-o mai gasira copiii - murise.

        Gretel isi deserta sortuletul si incepura a se rostogoli prin odaie margaritarele si nestematele, de te mirai de unde mai ies atatea. in acest timp, Hansel scotea si el din buzunar cate un pumn plin de pietre pretioase si, dupa ce le arunca pe podea, apuca sa arunce alt pumn, pana ce-si goli amandoua buzunarele.

        si asa se facu de-si luara indata talpasita de la casa padurarului toate grijile si nevoile care statusera pana atunci pe grumazul omului si al copiilor lui.

        si traira ei impreuna numai in bucurie si fericire.

        si-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa! Da uite ca mai fuge pe-aici un soricel. si cine l-a prinde l-a vazut norocul, ca o sa-si faca din blana lui o caciula mare cat roata carului...


Hansel si Gretel


Aceasta pagina a fost accesata de 5149 ori.
{literal} {/literal}